BiTCoin – afacere sau iluzie? Ce este BiTCoin`ul? Cum functioneaza? Este sigur?

Salut,

Am decis sa incep site-ul prin a scrie  acest  articol deoarece in ultima vreme am fost intrebat de tot mai multe persoane daca stiu ceva despre BitCoin. Ma adresez prin acest mod  persoanelor care vor sa afle mai multe informatii despre aceasta cryptomoneda sau daca nu stiau nimic, pot sa inceapa cu aceste prime informatii.

In acest articol nu voi face referire/trimitere la niciun site. Nu este un mesaj ascuns, nu este reclama. Sunt doar niste informatii pe care am decis sa le impartasesc. De ce? Pentru ca vreau sa va imbogatiti si voi! :)) [glumita] Nu stiu daca o sa va imbogatiti, insa daca parcurgeti tot articolul va veti familiariza cu notiunile basic basic basic  ale BiTCoin`ului si a altor monede. Tot ce am scris este in urma „experientei” de 6 luni in ceea ce priveste tranzactionarea BTC.

Ce este BiTCoin?

BiTCoin ( BTC) este o cryptomoneda si a fost primul sistem de plata direct( ce permite tranzactii a doi utilizatori peer-to-peer). Informatia oficiala este ca a fost creat de catre o persoana sub pseudonimul  „Satoshi Nakamoto”. Identitatea acestuia nu este cunoscuta cu adevarat. Exista mai multe legende care spun ca acesta ar fi fost un bancher de succes, care la un moment dat s-a „suparat” pe sistemul bancar care fura foarte multi bani de la oamenii de rand. Detinand cunostiinte solide de programare si nu numai, actionand ca un Robin Hood al zilelor noastre, acesta a inventat BiTCoin cu scopul de  a elimina tranzactiile prin intermediari( banci), astfel ca orice persoana poate sa faca o tranzactie cu orice alta persoana la orice ora, oriunde, orice suma…aceasta tranzactie nefiind inregistrata, supravegheata, impozitata, etc. de catre vreo banca, guvern, entitate financiara, ci doar de reteaua proprie.

CUM IAU NASTERE BITCOINII?

Ei bine,  in anul 2008 Satoshi Nakamoto a infiintat site-ul bitcoin.org. Se considera ca acesta este punctul zero pentru BiTCoin.  Creatorul a realizat o aplicatie Open-Source care permite oricui sa o acceseze si astfel sa faca parte din reteaua BTC.

Satoshi Nakamoto a ascuns 21 milioane de BiTCoini in intreaga retea. Acestia sunt structurati in „BLOCURI”(eng. blockchain). Un „bloc” este o multime de ecuatii criptate, care dupa ce sunt rezolvate va elibera un numar de BiTCoini.  Aceste ecuatii matematice criptate se rezolva cu ajutorul puterii de calcul a calculatoarelor. Cu cat sunt mai multi utilizatori interconectati in retea, cu atat mai usor se rezolva ecuatiile respective si se intra in posesia BiTCoin`ilor. Toti acesti utilizatori ai retelei se numesc „mineri”. Acestia ,prin efortul comun, asigura buna desfasurare a tranzactiilor de pe retea , le proceseaza, le analizeaza, le valideaza, efectueaza transferul si rezolva ecuatiile dintr-un bloc. Pare simplu, nu? Hai sa intram putin in detalii…. Timpul alocat pentru rezolvarea ecuatiilor unui bloc este de 10 minute. Gradul de dificultate al ecuatiilor  creste la fiecare al 2016-lea bloc rezolvat(aproximativ 2 saptamani). La inceput se mina cu ajutorul procesoarelor calculatoarelor(CPU). Dupa ce a crescut gradul de dificultate al ecuatiilor, s-a trecut la minarea cu ajutorul placilor video ale calculatoarelor (GPU) , ca mai apoi sa se ajunga la device-uri special concepute pentru minat cryptomonede (ASIC-pretul unui astfel de dispozitiv poate ajunge si la 60.000€, in functie de performante .  Nu o sa intru prea mult in detalii tehnice …Important este ca oricine are un calculator si o conexiune la internet poate mina BITCOIN, insa in ziua de astazi nu prea mai este rentabil – gradul de dificultate al ecuatiilor este foarte ridicat, fapt ce implica o putere de calcul mai mare, deci componente PC foarte performante, deci foarte scumpe + costul energiei electrice( consumul de energie electrica fiind foarte crescut in timp ce se mineaza)-  si s-au infiintat asa-zisele ferme de minat ce inglobeaza mii de dispozitive de minat de ultima generatie.foto ferma de minat cu sisteme hardware ASIC ->

Asadar, daca ai ajuns sa citesti pana aici, am tras concluzia ca nu este rentabil sa minezi singur acasa cu ajutorul placii video sau a procesorului.

 Cum poti cumpara BitCoin?

Daca in anul 2009, atunci cand Satoshi N. a parcurs primul bloc si a deblocat primii 50 BiTCoini, acestia valorau putin sub 1$. Pentru ca la inceput lumea a fost sceptica cu privire la reusita acestei monede, o buna perioada de timp BTC nu a depasit valoarea de 5$. Astfel ca sunt cazuri de mineri care aveau cateva sute de BTC si vazand ca acestora nu le creste valoarea au preferat sa ii cheltuiasca pe nimicuri doar sa scape de ei. Exista povesti pe internet cu mai multe persoane care au cheltuit sume impresionante de BTC,sume pe care daca nu le-ar fi cheltuit atunci , acum ii faceau milionari. De exemplu, un tanar din Anglia a cheltuit 30 BTC pe  o cina, un altul a cumparat huse de telefon de 10 BTC, cineva a cumparat o camera digitala cu 200BTC. Pentru a va face o idee despre evolutia BTC va spun doar ca in momentul asta 1 BTC = 8.280 USD…(decembrie 2017)

Evolutia BiTCoin

Dupa cum am amintit mai sus, evolutia BTC a fost una lenta in primii 2 ani, apoi crescand din ce in ce mai mult in intervale tot mai scurte de timp. Acest fapt situaeaza BTC in topul monedelor volatile. Asta inseamna ca valoarea BTC intampina cresteri si scaderi de cateva sute de dolari / zi. Datorita acestui fapt au aparut mai multe site-uri pe care se tranzactioneaza BTC. Fie ca vorbim doar despre site-uri specializate ce ofera servicii de vanzare-cumparare BTC sau site-uri mari de trading ce au moneda BTC inclusa in portofoliul lor. Cele din urma au cunoscut un real succes in ultima perioada pentru ca tot mai multa lume a aflat despre BiTCoin si cu cat cumpara mai multa lume BTC , cu atat creste si valoarea acestuia.

Cum poti face bani din BiTCoin?

Daca iti surade ideea de a investi intr-o cryptomoneda( vei afla mai spre sfarsitul articolului ca sunt mai multe) iti voi spune cum este posibil sa faci asta si ce resurse implica fiecare varianta.

Prima varianta este sa cumperi BTC de pe un site specializat. Intrucat nu vreau sa fac reclama niciunui site de profil o sa te incurajez sa apelezi la tovarasul GOOGLE si acesta o sa-ti returneze zeci de rezultate cu site-uri de pe care poti cumpara/vinde BTC.

De ce ai nevoie pentru a cumpara BTC? – In primul rand ai nevoie de bani :). Apoi ai nevoie de un portofel electronic(virtual) in care sa iti tii BTC. Acest portofel virtual poti sa-l accesezi oricand , de oriunde prin intermediul internetului. Creare unui astfel de portofel este GRATIS , insa trebuie sa acorzi mare atentie in momentul in care iti alegi pe ce site doresti sa il faci. Iti recomand ca inainte de orice decizie pe care o iei privind BTC, sa te informezi intens pe forumuri, sa citesti si sa acumulezi cat mai multe informatii. Dupa ce ti-ai creat portofelul electronic, poti intra pe site-urile unde se gasesc BTC de vanzare. Acolo vei vedea foarte multi vanzatori care ofera spre vanzare BTC. Dupa ce ai identificat vanzatorul de la care vrei sa achizitionezi moneda(in functie de pretul la care vinde, review-urile acestuia, rata de raspuns la mesaje etc.) il contactezi si ii comunici cat vrei sa cumperi. Nu este obligatoriu sa cumperi 1 BTC intreg. Poti sa cumperi 0.00000001 BTC( aceasta este cea mai mica parte in care un BiTCoin se poate divide, numita si satoshi). Dupa ce ii comunici suma de bani de care vrei sa cumperi BTC, acesta iti va oferi o modalitate de a-i transfera banii( transfer bancar, PayPal, plata cu cardul, Western Union, Money Gram, transfer online etc.) si iti va genera un cod pe care trebuie sa il introduci in portofelul electronic BTC. Dupa ce plata a fost facuta, timpul de asteptare pana cand iti intra BTC in portofelul electronic este de pana la 10 minute (timp de care are nevoie reteaua de mineri pentru a valida tranzactia). RECOMAND sa cumparati doar de la persoane care au review-uri pozitive chiar daca pretul de vanzare este mai mare. In cazul in care alegeti sa folositi un card bancar pentru a trimite banii vanzatorului, este posibil ca unii sa ceara date suplimentare inainte de a incepe tranzactia( poza carte identitate, poza card…) pentru a fi siguri ca sunteti titularul cardului pe care il folositi. Din momentul in care tranzactia a fost verificata si acceptata, in portfofelul tau electronic va aparea suma de BTC pe care ai cumparat-o si nu mai ai nimic de facut. Ii poti tine acolo pana decizi sa ii vinzi.

Aceasta este varianta de termen-lung. Avand in vedere istoricul evolutiei BTC care se afla intr-o continua crestere se poate considera o investitie pe termen lung. Au fost voci puternice din domeniul bancar care au preconizat  faptul ca in 10 ani un BiTCoin va ajunge la valoarea de 100.000 $ !!!!???!!!!???!!?!?!?DAR nimic nu este sigur. Tot referitor la acest subiect, in vara anului 2017 a aparut un articol in presa scrisa despre un olandez care si-a vandut casa, cele 2 autoturisme si restul bunurilor pentru a cumpara BiTCoin. Momentan acesta traieste intr-o cabana modesta alaturi de sotia sa si cele 2 fiice… Asta da tupeu, nu?  Ti-ai asuma acest risc?

A doua varianta este sa te „joci” cu BTC. De ce ai nevoie? Din nou…in primul rand ai nevoie de bani…:)))) Ce credeai? Apoi iti faci cont pe un site de trading si poti sa tranzactionezi BTC , profitand astfel de volatilitatea acestuia.  Idee este simpla: cumperi cand scade si vinzi cand creste 🙂 Diferenta dintre suma la care ai cumparat si suma la care ai vandut se numeste profit.Ce se intampla insa cand cumperi un anumit numar de BTC( sau diviziuni ale acestuia) cu un pret si dupa cateva zile ii scade valoarea. Este la fel de simplu: Diferenta dintre suma la care ai cumparat si suma mai mica la care ai vandut se numeste…. PIERDERE!  Trebuie sa tii cont si de comisionul site-ului pe care faci tranzactiile. Trebuie sa „manance” toata lumea, no? EU, personal, folosesc aceasta varianta si nu o sa-ti spun ca m-am imbogatit de pe urma tranzactionarii BTC. Sunt pe profit si sunt multumit tinand cont de cunostiintele mele de economie care sunt…nule. Habar nu am cum inflatia afecteaza economia, nici nu sunt sigur ca stiu ce e aia :). Regula pe care eu o aplic e urmatoarea: urmaresc evolutia BTC sau a altei cryptomonede , iar in momentul in care aceasta scade cu mai mult de 5% cumpar si o vand in momentul in care valoarea a crescut. Este foarte mult de povestit si sunt mai multi factori de care trebuie sa tineti cont, dar ideea principala asta e. Recomand iarasi, sa nu va aruncati sa tranzactionati din prima secunda. Majoritatea site-urilor au si optiune de DEMO cu bani virtuali. Jucati-va cu bani virtuali pana invatati pe ce butoane sa apasati ca sa cumparati, sa vindeti, cum ramaneti in HOLD cu o tranzactie sau cum setati sa se vanda/cumpere automat o moneda sau actiune la un anumit prag.

Nu este nimic complicat si incurajez sa incercati. Nu vreau sa intru acum in aria de discursuri motivationale ca e internetul plin. De asemenea puteti gasi pe net articole, video-uri in care diversi copii/tineri/adulti/varstnici povestesc cum au facut ei 30.000$ intr-o luna din BiTCoin sau cum tranzactioneaza ei si au profit de cateva mii de dolari pe zi. Am doar un cuvant de spus: BULLSHITS! In spatele fiecarei astfel de marturisiri fie se ascunde o reclama la un site, un mesaj care te duce catre un anumit site etc. Fiti cu bagare de seama! Eu nu cred in imbogirea peste noapte fara efort, fara riscuri…

 Cum poti cheltui BiTCoin?

In prezent sunt estimati cca. 7 milioane de utilizatori de portofele virtuale ce contin cryptomonede si peste 150.000 de comercianti si vanzatori ce accepta BTC ca moneda de plata. In principiu poti cumpara…orice. De la case, masini, barci,actiuni, gadget-uri…pana la servicii de toate felurile. Apeleaza din nou, la fratele GOOGLE care ne scoate de fiecare data din c%$#t.

Ce alte cryptomonede mai exista?

In momentul de fata exista aproximativ 2.500 de cryptomonede. La fiecare 12 zile mai ia nastere una. Printre cele mai importante sunt: BiTCoin, Ethereum, Bitcoin  Cash, Ripple, Litecoin, Dash, NEO, IOTA., VertCoin, Monero etc.

Asadar daca ai ajuns cu cititul pana aici, ma bucur ca ai avut rabdare si curiozitate sa parcurgi tot textul 🙂 mai ales ca nu stapanesc deloc arta de a scrie si de a transmite idei prin scris. Promit ca o sa ma antrenez la capitolul asta.

Daca doresti sa-mi adresezi intrebari, nu ezita sa folosesti sectiunea de comment`uri si in cel mai scurt timp posibil o sa incerc sa raspund.

Daca ti-a placut acest articol, apreciaza-l printr-un share.

Multumesc,

A.J.

Urmatorul articol va fi despre DARK WEB si DEEP WEB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *