Despre Internet, Deep-Web si Dark-Web…

Dark Web & Deep Web |Ce sunt? Cum le accesezi? Este legal? Ce gasesti acolo? |

Salut,

Dupa cum am promis in primul articol si primind feedback general pozitiv vis-a-vis de ceea ce am scris p-acolo, continui cu un alt articol tot din zona I.T., mai precis: INTERNETUL.  In randurile ce urmeaza nu o sa ma axez pe informatii referitoare la  cum functioneaza, cum este structurat, evolutia acestuia , ci o sa vorbesc indeosebi despre DARK WEB si DEEP WEB. Probabil ati mai  auzit acesti termeni, dar nu stiti exact ce inseamna fiecare… Asta este motivul pentru care am decis sa scriu acest articol.

!!!ATENTIE!!! TOATE INFORMATIILE PREZENTATE IN ACEST ARTICOL SUNT CU TITLU INFORMATIV!!!

Sa incepem…

Ce este Internetul?

Internetul este un ansamblu de retele (minim 2 calculatoare)   interconectate, aflate la distante mici , medii si mari. Acesta este divizat in 3 parti:

1.Internetul Superficial ( eng. SURFACE);

2.Internetul in profunzime (Deep Web sau Deep Net sau UnderNet sau Hidden Web);

3.Internetul Necunoscut ( DarK Web).

INTERNETUL SUPERFICIAL ( SURFACE) – reprezinta totalitatea site-urilor indexate de motoarele de cautare. Este internetul pe care prietenul „GOOGLE”, tovarasul „BING”, fratele „YAHOO” etc. il cunosc. Acesta este usor accesibil pentru oricine cu o conexiune la internet si cu ajutorul unui web-browser poate fi exploatat. Nu o sa intru in detalii…

STIATI CA…???

Primul transfer de date intre doua unitati de calcul a fost in 1969? Doua universitati au reusit primul transfer de date prin intermediul retelei ,ocazie cu care a luat nastere si cuvantul „LOG” care este folosit pretutindeni pe internet (LOG IN). Cei de la un capat al retelei au tastat „L” si apoi, prin telefon au cerut confirmarea. Dialogul a fost urmatorul:

„-Vedeti „L”-ul ?

-DA, il vedem !!!

Apoi au tastat un „O” si au sunat iarasi:

– Vedeti „O”-ul?

-Da, il vedem, au primit raspuns.

Apoi au tastat si „G” …si conexiunea a picat.

Bazele internetul de astazi ( www – World Wide Web) au fost puse in anul 1989 de catre Tim Berners Lee de la Centrul European pentru Fizica Nucleară din Geneva (CERN)  care a dezvoltat primul proiect de tip „www” fiind numit si  „web”.

 INTERNETUL IN PROFUNZIME ( DEEP WEB)

Nu face parte din Internetul Superficial (Surface), drept pentru care toate site-urile care se gasesc pe Deep Web nu sunt indexate de catre motoarele de cautare. Pentru a accesa aceste site-uri este necesara instalarea de soft-uri auxiliare ce iti pot oferi accesul pe Deep Web.  Se estimeaza ca marimea Deep Web este de 500!!! de ori mai mare decat marimea Internetului Superficial.

Probabi te intrebi cum accesezi Deep Web si ce gasesti acolo…Haide sa le luam pe rand:

Accesul Deep Web

Asa cum am amintit mai sus, se face cu ajutorul unor software-uri care se instaleaza pe calculator. Aceste programe sunt GRATIS si teoretic oricine le poate descarca, instala si folosi. Cel mai cunoscut si important este TOR (The Onion Router). Acesta este un web-browserul cu ajutorul caruia poti naviga pe Deep Web, asa cum pe Internetul Superficial majoritatea dintre noi folosim Google Chrome, Mozilla, Internet Explorer, Safari, etc.

Cum functioneaza?

Pe Internetul Superficial atunci cand accesam un website, noi accesam direct sursa respectivului website. Acest lucru face ca toate actiunile noastre sa fie urmarite,stocate, toate datele pe care le folosim (date personale, date bancare,tot ceea ce descarcam de pe Internet ) sa fie usor de verificat, stocat si identificat. Asadar, este foarte usor sa fie depistat un user, localizat si supravegheat. Exista intr-adevar unele programe independente ce pot fi instalate si care ingreuneaza procesul de localizare (VPN-Virtual Private Network) care, dupa cum spune si numele, creeaza o retea virtuala ,tot schimbul de date se realizeaza printr-un server intermediar securizat, schimba IP-ul PC`ului pe care il folositi si de fapt, nu va face „invizibili” ci doar returneaza niste date „false” , toate acestea facand procesul de depistare/urmarire mai dificil. Pentru a intelege principiul functionarii VPN`ului vizionati cele 3 imagini. In prima este ilustrata o conexiune simpla, normala de tip proxy. In a doua imagine se exemplifica faptul ca intre user si serverul VPN este o conexiune criptata si este foarte greu ca cineva sa se interpuna in acest schimb de date; in a treia imagine este exemplificat principiul de ascundere a IP`ului. Nu intru mai adanc in detalii… nu de alta, dar mai mult nu stiu nici eu la capitolul asta :).


Pe Deep Web  informatiile cautate nu pot fi accesate direct de la sursa, ci prin intermediul unor baze de date , fapt ce face ca website-urile si informatiile ce se regasesc in acestea, sa nu poata sa fie indexate de catre motoarele de cautare obisnuite pentru ca toate informatiile de pe Deep Web nu sunt in format HTML ci sunt encodate in fisiere multimedia (video sau poze) si  au un anumit sistem de criptare, fapt ce ingreuneaza foarte tare procesul de urmarire si monitorizare a useri-lor.

Este legal sa intru pe Deep Web?

Raspunsul este DA.  Nu este nicio problema in a naviga pe Deep Web. Daca ai pur si simplu curiozitatea de a vedea cum arata sau ce gasesti p-acolo, poti sa ti-o satisfaci fara nicio problema, DAR  ai mare grija ce anume cauti, ce cumperi si pe ce dai click.

!!!ATENTIE!!! – Nu te incurajez sa cumperi ceva de pe Deep Web. Este un loc unde isi desfasoara activitatea foarte multi hackeri. Poti fi victima unui atac cibernetic,fapt care poate duce la compromiterea tuturor datelor din sistemul tau, furtul datelor personale prin diferite metode, cea mai cunoscuta si uzitata fiind injectarea de virusi in sistem. Deep Web este renumit pentru serviciile si produsele pe care le poti achizitiona (droguri de mare risc, arme, pornografie infantila, posibilitatea de a angaja un criminal,informatii bancare,bani falsi,documente false, etc. ). Bineinteles ca nu va incurajez ca nici macar din curiozitate sa accesati astfel de site-uri.

Pe unele website-uri de pe Deep Web, accesul nu este liber. Trebuie sa cumperi accesul (1 ora, 1 zi, 30 zile, etc.). Probabil te intrebi…CUM PLATESTI? Ei bine, moneda internationala oficiala pe Deep Web este…. BITCOINUL. De ce? Tot din motive de confidentialitate. Bitcoinul (BTC) este o moneda virtuala (cryptocurrency) ce nu poate fi impozitata sau urmarita.(pentru mai multe informatii despre Bitcoin, citeste articolul integral scris special despre acest subiect aici). De altfel, daca vrei sa cumperi ceva de pe vreun website pe care il gasesti pe Deep Web, plata trebuie sa o faci in BTC.


DARK-WEB

Asa cum aminteam la inceputul articolului, Dark-Web este o parte mica, ce a fost intentionat ascunsa, a Deep-Web. Pentru a accesa Dark-Web`ul se folosesc mai multe software-uri in paralel ca si in cazul Deep-Web (TOR si VPN). Spre deosebire de Deep-Web, accesul este mai dificil, pericolele sunt mult mai mari.

SFATURI:

Inainte de a intra pe Deep Web:

– acopera-ti camera web sau deconecteaz-o daca ai posibilitatea;

-foloseste un serviciu VPN bun(cele care sunt gratis nu intra in discutie);

-foloseste  TOR ca web-browser;

-sa nu ai incredere in nimeni pe Deep Web;

-mare atentie pe ce dai click;

-Nu cumpara nimic;

-Nu descarca nimic.

Este foarte mult de vorbit si povestit despre Deep Web si despre modalitatile de a te proteja atunci cand navighezi acolo, insa acestea sunt notiunile elementare.

Si de aceasta data iti multumesc ca ai trecut pe la mine pe site. Multumesc si celor care m-au incurajat sa continui sa postez articole.

Urmatorul articol despre ce ai vrea sa fie? Poti sa folosesti sectiunea de mai jos dedicata comentariilor sau poti sa-mi scrii la alex@alexjoita.com.

Take care!

A.J.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *